Meny

Kornsallad med bakad och syltad rödlök med brynt smör

2 PORTIONER

2 dl hel korn
4 medelstora rödlökar
en skvätt vinäger
en nypa strösocker
100 g smör
salt och peppar
ett par sallatsblad

Lägg kornen i blöt i minst 6 timmar.

Sätt ugnen på 150°.

Baka 3 av lökarna mjuka, med skal, i ugnen, ca 40 minuter. Skala och skär lökarna i grova bitar.

Skölj kornen och koka mjuka, ca 30 minuter. Sila av och låt svalna.

Skär den råa löken i mycket tunna skivor och lägg i en skål. Skvätt över vinäger, strö över socker och blanda. Låt stå i rumstemperatur tills sockret har löst sig. Blanda då och då.

Bryn smöret tills det är gyllenbrunt och luktar nötigt i en kastrull.

Blanda kornen och båda lök­varianterna till en sallad. Ös brynt smör över och smaksätt med salt och peppar.

Servera med bladsallat. Även gott som tillbehör till en köttbit.

Recept: Mauritz Larsson

Tips rödlök

Rödlök

Rödlöken har mildare smak än sitt gula syskon, och kan därför användas rå i en helt annan utsträckning. Men den...