Meny

Rödlök

Rödlöken har mildare smak än sitt gula syskon, och kan därför användas rå i en helt annan utsträckning. Men den används förstås med fördel också som bas i sillinläggningar, såser och i ugnsrostad form som gott sällskap till stekt och grillat kött.

Lök har sitt ursprung i sydvästra Asien. Den har odlats så länge som 5 000 år och har i alla år utgjort en viktig ingrediens såväl i matlagning som i folklig medicin.

Förvaring

Grönsakslådan längst ner i kylen fungerar bra till torkad rödlök. Lägg dem gärna i en papperspåse eftersom de är känsliga för fukt. Färsk rödlök bör förvaras kallt. Tillagad lök går bra att frysa.

Säsong

I Sverige skördas ekologisk rödlök med blast från juni till augusti. Rödlök som ska lagras skördas från augusti till oktober och finns att köpa i affären långt in på senvintern.

Passar med

Rödlök passar med det mesta.

Tips rödlök