Rödlök
Rödlöken har mildare smak än sitt gula syskon, och kan därför användas rå i en helt annan utsträckning. Men den används förstås med fördel också som bas i sillinläggningar, såser och i ugnsrostad form som gott sällskap till stekt och grillat kött.
Lök har sitt ursprung i sydvästra Asien. Den har odlats så länge som 5 000 år och har i alla år utgjort en viktig ingrediens såväl i matlagning som i folklig medicin.
Förvaring
Grönsakslådan längst ner i kylen fungerar bra till torkad rödlök. Lägg dem gärna i en papperspåse eftersom de är känsliga för fukt. Färsk rödlök bör förvaras kallt. Tillagad lök går bra att frysa.
Säsong
I Sverige skördas ekologisk rödlök med blast från juni till augusti. Rödlök som ska lagras skördas från augusti till oktober och finns att köpa i affären långt in på senvintern.
Passar med
Rödlök passar med det mesta.
50 recept med Rödlök
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Bakad sötpotatis med karamelliserad lök
- Guacamole med tortillachips
- Picklad rödlök med citrusfrukt
- Rödkål- & kålrabbisallad
- Rostad tomat- & vitlökssoppa
- Avokadoröra till tacos
- Dillpicklad rödlök
- Shirazi – persisk sallad
- Snabbpicklad rödlök
- Rödlöksdipp
- Vegansk Shakshuka
- Grönkålssallad med svarta bönor & chili
- Gurksallad med grape & mynta
- Coleslaw med äpple & lök
- Wraps med brytbönor & ägg
- Gräddig sås till sillen
- Sallad med skärbönor
- Tomatsallad med senap & dragon
- Lins- & morotssallad
- Picklad rödlök
- Tomatsallad med dillolja
- Citronbakad rödlök
- Karamelliserad rödlök
- Gurksallad med rödlök & mango chutney
- Bakad kålrot med senapssmör & persilja
- Knippad färsk lök med persilja och citron
- Vinägerpicklad rödlök
- Vitlöksstekt potatis med rödlök
- Ugnsstekt rödlök och tomat
- Syltad rödlök
- Skärbönor i rödlöksvinägrett
- Saltbakad rödlök med rucola och balsamvinäger
- Sallad med dinkel och färsk rödlök
- Rödlökssallad med tomat och skärbönor
- Rostad palsternacka med spenat och syrad rödlök
- Penne med rödlök, tomat och oliver
- Löksallad
- Lökmarmelad
- Kornsallad med bakad och syltad rödlök med brynt smör
- Grillad lök i folie
- Fyllda lökar med getost och basilika
- Dinkelsallad med rödlöksvinägrett och ugnsstekta rödbetor
- Rödlökssallad