Meny

Sallad med dinkel och färsk rödlök

4 PORTIONER

1 knippe rödlök
2 vitlöksklyftor, krossade
5 msk olivolja
2 dl hel dinkel, sköljd
4 dl vatten
salt
rivet skal och saft av 1 citron
sallat

Ansa löken. Skär blasten i tunna skivor och lägg åt sidan. Skär själva lökarna i klyftor. Stek dem tillsammans med vitlök i 2 msk av oljan på svag värme i en kastrull i ett par minuter. Tillsätt dinkel och vatten och koka upp under omrörning. Salta lätt och täck med ett lock. Låt sjuda mjukt, ca 15 minuter. Smaksätt med lite citronskal, -saft, salt och peppar.

Vispa ihop en vinägrett av resterande citronsaft, olivolja och den fint strimlade lökblasten. Blanda med sallatsbladen. Fördela dinkeln med salladen ovanpå på tallrikar.

Recept: Petter Nilsson

Tips rödlök

Rödlök

Rödlöken har mildare smak än sitt gula syskon, och kan därför användas rå i en helt annan utsträckning. Men den...