Spenat
Spenat hör till de många bladgrönsaker som är rika på vitaminet folsyra, vilket gör gott framför allt för blodet. Till Nordeuropa kom spenaten på 1300-talet från Persien via Kina.
Spenat hör till de av våra livsmedel som blev de första att göra succé i fryst skick. I dag äter vi dock mer och mer av den färska varan som fungerar som vilken sallatsort som helst i sallader, eller förstås kokt eller fräst. Och givetvis som soppa. Tänk på att spenat minskar ordentligt i volym när den tillagas. Babyspenat kallas den som späd primör.
Förvaring
Skölj spenaten, skaka av det mesta av vattnet, lägg i plastpåse och förvara i kylen. Eller repa stjälkspenat, doppa i kokande saltat vatten, kyl i kallt vatten, krama ur och stoppa i frysen.
Säsong
I Sverige skördas ekologisk spenat från maj till oktober.
Passar med
Tillagad spenat är god smaksatt med lite salt smör, men den trivs även bra ihop med citron, en aning muskot, vitlök, getost, fetaost, gorgonzola, mandel, valnötter, pinjenötter, grädde, chili, ingefära, betor, bacon.
69 recept med Spenat
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Spenatmuffins
- Champinjon- och spenatpaj
- Curry med gulbeta och spenat
- Sallad på morot- & polkabeta
- Pesto på avokado & spenat
- Grön energikick
- Spenatcrème med ramslök & pecorino
- Tortillas med spenat
- Kryddig spenat
- Pesto på mangold & basilika
- Blomkål i kokosmjölk med zucchinisallad
- Spenat- & ingefärssmoothie
- Spenatsallad med kikärtor
- Gulbetor med kapris & spenat
- Spenat- & parmesansmör
- Citronstekt spetskål med spenat
- Krämig spenatsoppa
- Smördegsflarn med spenat och västerbottenost
- Vitlöksfrästa tomater med spenat och pasta
- Varm spenatbuljong
- Varm spenat- och kikärtsröra
- Tomat- och purjolöksragu med spenat
- Tagliatelle med spenat, vitlök, mozzarella och pinjenötter
- Spenatsallad med päron, blåmögelost och palsternacksfras
- Sallad på spenat, fetaost och pinjenötter
- Rödbetssallad med spenat- eller grönkålssallad
- Rostade palsternackor med dinkel och spenat
- Rostad palsternacka med spenat och syrad rödlök
- Pasta med tomatsås, spenat och ricotta
- Pasta med tomat och spenat
- Pasta med spenat- och ostsås
- Pasta med broccoli, spenat, räkor och apelsin
- Morotssallad med babyspenat och senap
- Ljummen gurk-, rädisa- och spenatsallad
- Jordärtskockssallad med spenat och salta mandlar
- Gräddkokt palsternacka med äpple och babyspenat
- Fransk pistou
- Carpaccio på långa rödbetor med krassecrème
- Caldo verde
- Betor med spenat och citronvinägrett
- Sallad med kikärtor, fänkål och tomat
- Morotssallad med spenat och senapsdressing
- Råstekt potatis med spenat och purjolök
- Spenatpesto
- Pasta med spenat och grönmögelost
- Spenatbuljong