Meny

Dinkelsoppa med romanesco

4 PORTIONER

3 dl hela dinkelkorn
1–2 gula lökar, finhackade
2 msk olivolja + 1 msk smör
1 morot, fint tärnad eller grovt riven
2 selleristjälkar, tunt skivade eller tärnade
salt och peppar
100 g rökt sidfläsk, tunt strimlat
50 g pinjenötter
ca 300 g romanesco, i små buketter
1 burk tomater
1 liter vatten
1 grönsaksbuljongtärning
olivolja

GREMOLATA:
1 näve bladpersilja, finhackad
rivet skal av 1 citron
2 vitlöksklyftor, finhackade

Koka dinkeln enligt förpackningens anvisningar.

Fräs lök i olivolja och smör i några min­uter utan att den får färg. Tillsätt morötter och stjälkselleri och låt fräsa i ytter­ligare 5–10 minuter. Salta och peppra. Rör i sidfläsk och pinjenötter och låt steka med i några minuter. Lägg i de kokta dinkelkornen, romanescon, tomat, vatten och buljong och låt sjuda i 5 minuter.

Servera med lite olivolja och med grem­olata eller med drivor av riven parmesanost.

Recept: Johanna Westman

Tips romanesco

Romanesco

Den vackra romanescon med sina toppiga buketter kallas också broccolo och är en hybrid mellan blomkål och broccoli...