Dinkelsoppa med romanesco
4 PORTIONER
3 dl hela dinkelkorn
1–2 gula lökar, finhackade
2 msk olivolja + 1 msk smör
1 morot, fint tärnad eller grovt riven
2 selleristjälkar, tunt skivade eller tärnade
salt och peppar
100 g rökt sidfläsk, tunt strimlat
50 g pinjenötter
ca 300 g romanesco, i små buketter
1 burk tomater
1 liter vatten
1 grönsaksbuljongtärning
olivolja
GREMOLATA:
1 näve bladpersilja, finhackad
rivet skal av 1 citron
2 vitlöksklyftor, finhackade
Koka dinkeln enligt förpackningens anvisningar.
Fräs lök i olivolja och smör i några minuter utan att den får färg. Tillsätt morötter och stjälkselleri och låt fräsa i ytterligare 5–10 minuter. Salta och peppra. Rör i sidfläsk och pinjenötter och låt steka med i några minuter. Lägg i de kokta dinkelkornen, romanescon, tomat, vatten och buljong och låt sjuda i 5 minuter.
Servera med lite olivolja och med gremolata eller med drivor av riven parmesanost.
9 recept med Romanesco
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Romanesco
Den vackra romanescon med sina toppiga buketter kallas också broccolo och är en hybrid mellan blomkål och broccoli...