Romanescosoppa med mandel
4 PORTIONER
1 romanesco
1 liter vatten
1 dl olivolja
1 lagerblad
2 vitlöksklyftor, krossade
salt och peppar
75 g mandelmjöl
1 tsk pressad citron
2 msk rostade och grovt krossade mandlar
Skär ur rotstocken på romanesco-huvudet. Skala rotstocken, hyvla eller skär i mycket tunna skivor och lägg i isvatten. Skär resterande romanesco i grova bitar.
Koka upp vatten med olivolja, lagerblad och vitlök, salta lätt. Lägg i romanescobitarna och stormkoka i 4 minuter. Mixa slätt i en kannmixer, 2–3 minuter. Tillsätt mandelmjöl och mixa i ytterligare 20 sekunder. Smaksätt med salt och peppar.
Lyft upp rotstocksskivorna och torka dem lätt. Vänd dem i citronsaft och strö över krossade mandlar. Servera soppan med rotstockssalladen i.
9 recept med Romanesco
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Romanesco
Den vackra romanescon med sina toppiga buketter kallas också broccolo och är en hybrid mellan blomkål och broccoli...