Meny

Romanescosoppa med mandel

4 PORTIONER

1 romanesco
1 liter vatten
1 dl olivolja
1 lagerblad
2 vitlöksklyftor, krossade
salt och peppar
75 g mandelmjöl
1 tsk pressad citron
2 msk rostade och grovt krossade mandlar

Skär ur rotstocken på romanesco-huvudet. Skala rotstocken, hyvla eller skär i mycket tunna skivor och lägg i isvatten. Skär resterande romanesco i grova bitar.

Koka upp vatten med olivolja, lagerblad och vitlök, salta lätt. Lägg i romanescobitarna och stormkoka i 4 minuter. Mixa slätt i en kannmixer, 2–3 minuter. Tillsätt mandelmjöl och mixa i ytterligare 20 sekunder. Smaksätt med salt och peppar.

Lyft upp rotstocksskivorna och torka dem lätt. Vänd dem i citronsaft och strö över krossade mandlar. Servera soppan med rotstockssalladen i.

Recept: Petter Nilsson

Tips romanesco

Romanesco

Den vackra romanescon med sina toppiga buketter kallas också broccolo och är en hybrid mellan blomkål och broccoli...