Meny

Kaktusfikon

Fikonkaktusen är en växt som kan bli upp till 6 meter högt. Den tros ursprungligen komma från Centralamerika men växer idag vild i varmare områden över hela världen. Kaktusens frukter, de så kallade fikonen, skiftar från grönt till gult, orange och rosa när de mognar.

Ta försiktigt i frukten när du ska skala den. I de svarta prickarna finns fina taggar som gärna fastnar på händerna. Skala kaktusen genom att skära av topp och botten. Skär sedan tunna snitt genom skalet längs med och dra försiktigt bort skalet. Fikonet är framför allt sött i smaken och påminner lite om melon. De små svarta kärnorna går fint att äta.

Förvaring

Förvara kaktusfikonen svalt, i 5–10°. Gärna i en papperspåse så riskerar ingen att sticka sig.

Säsong

I Europa skördas kaktusfikon från september till januari.

Passar till

Ät fikonet som det är eller som ett tillbehör till ostar. Det passar också bra i sallader och desserter.