Brysselkål
Att brysselkål även bär namnet rosenkål, är inte så konstigt med tanke på att de små huvudena påminner lite om rosenknoppar i formen. Man tror att brysselkål odlats i 500–600 år vid det här laget, i alla fall såldes en snarlik sort på marknaden i belgiska Bryssel på 1400/1500-talet, därav namnet. I sin nuvarande form dyker dock brysselkålen upp först på 1700-talet, och i Sverige ytterligare ett sekel senare.
Kålhuvudena som är hårt knutna växer tätt tillsammans på en ganska grov stam som kan bli upp till en meter hög. De är milda i smaken, gör sig bra kokade eller ugnsbakade, och då kanske allra bäst al dente. Men brysselkål kan också ätas rå, gärna tunt, tunt hyvlad eller blad för blad i en sallad.
Förvaring
Förvara brysselkål i kylen, gärna i en plastpåse. Eller koka brysselkål någon minut i saltat vatten, kyl i kallt vatten och stoppa i frysen.
Säsong
I Sverige skördas ekologisk brysselkål från oktober till december/januari. Brysselkål är köldtålig.
Passar med
Brysselkål passar med exempelvis citron, apelsin, svamp, persilja, vitlök, chili, ingefära, nötter, senap, soja, smör och bacon.
12 recept med Brysselkål
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Saffransstuvad kål
- Ugnsrostad brysselkål med halsselnötter
- Ugnsrostad brysselkål med chiliyoghurt
- Smörslungad brysselkål med päron och hasselnötter
- Smörkokt rotselleri med äpple och brysselkål
- Kålrotsragu med brysselkål och senap
- Kimchi på tre sorters kål
- Brysselkål med soja och sesam
- Brysselkål med lök och mandel