Meny

Brysselkål

Att brysselkål även bär namnet rosenkål, är inte så konstigt med tanke på att de små huvudena påminner lite om rosenknoppar i formen. Man tror att brysselkål odlats i 500–600 år vid det här laget, i alla fall såldes en snarlik sort på marknaden i belgiska Bryssel på 1400/1500-talet, därav namnet. I sin nuvarande form dyker dock brysselkålen upp först på 1700-talet, och i Sverige ytterligare ett sekel senare.

Kålhuvudena som är hårt knutna växer tätt tillsammans på en ganska grov stam som kan bli upp till en meter hög. De är milda i smaken, gör sig bra kokade eller ugnsbakade, och då kanske allra bäst al dente. Men brysselkål kan också ätas rå, gärna tunt, tunt hyvlad eller blad för blad i en sallad.

Förvaring

Förvara brysselkål i kylen, gärna i en plastpåse. Eller koka brysselkål någon minut i saltat vatten, kyl i kallt vatten och stoppa i frysen.

Säsong

I Sverige skördas ekologisk brysselkål från oktober till december/januari. Brysselkål är köldtålig.

Passar med

Brysselkål passar med exempelvis citron, apelsin, svamp, persilja, vitlök, chili, ingefära, nötter, senap, soja, smör och bacon.

Tips brysselkål