Pak choy
Under 1980-talet gjorde pak choy entré i europeiska grönsaksdiskar. Den importerades då från Kina och Japan där den traditionsenligt odlas. I dag odlar vi den också framgångsrikt på våra breddgrader, kålsorten har även fått det svenska namnet sellerikål som dock sällan används.
Pak choy – som också ses gå under namnet pak soi och bok choy – har vita, köttiga och saftiga stjälkar vars smak påminner om kinakålens. Bladen är stora och mörkgröna. Pak choy kan tillredas ungefär som mangold, det vill säga strimlas som den är och läggas i sallader, kokas i soppor, fräsas tillsammans med exempelvis vitlök och svamp, eller stuvas.
Förvaring
Pak choy förvaras bäst i en plastpåse i kylen. Eller skär pak choy-blad i grova strimlor, doppa i kokande saltat vatten, kyl i kallt vatten, krama ur och stoppa i frysen.
Säsong
I Sverige skördas ekologisk pak choy från juli till september.
Passar med
Pak choy passar exempelvis med vitlök, soja, ingefära, chili, tofu, rödbetor, svamp.
23 recept med Pak choy
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Pak choy-pasta
- Rödbetor med hallondressing
- Pak choy med ponzusås
- Grön wok med pak choy
- Polkabetor med pak choy och honungsvinägrett
- Blomkål och pak choy med hoisinsås
- Pak choy med svamp & soja
- Stekta rödbetor med pak choy
- Sojastekt pak choy med chili och dill
- Råstekt pak choy med sojakokt schalottenlök
- Pak choy-nudlar
- Pak choy med wasabikrisp
- Pak choy med tofu, soja och chili
- Pak choy med soja och chili
- Pak choy med gurka och citron
- Morotssoppa med ingefära och pak choy
- Kimchi
- Ingefärsglaserade morötter med pak choy
- Buljongkokt palsternacka och pak choy