Meny

Pak choy

Under 1980-talet gjorde pak choy entré i europeiska grönsaksdiskar. Den importerades då från Kina och Japan där den traditionsenligt odlas. I dag odlar vi den också framgångsrikt på våra breddgrader, kålsorten har även fått det svenska namnet sellerikål som dock sällan används.

Pak choy – som också ses gå under namnet pak soi och bok choy – har vita, köttiga och saftiga stjälkar vars smak påminner om kinakålens. Bladen är stora och mörkgröna. Pak choy kan tillredas ungefär som mangold, det vill säga strimlas som den är och läggas i sallader, kokas i soppor, fräsas tillsammans med exempelvis vitlök och svamp, eller stuvas.

Förvaring

Pak choy förvaras bäst i en plastpåse i kylen. Eller skär pak choy-blad i grova strimlor, doppa i kokande saltat vatten, kyl i kallt vatten, krama ur och stoppa i frysen.

Säsong

I Sverige skördas ekologisk pak choy från juli till september.

Passar med

Pak choy passar exempelvis med vitlök, soja, ingefära, chili, tofu, rödbetor, svamp.

Tips pak choy