Meny
bondbönor

Bondböna

Bondbönan som tros härstamma från medelhavsområdet har odlats här uppe i Norden ända sedan bronsåldern. Den hör till ärtfamiljen och det är den ibland flera decimeter långa läderartade baljan som innehåller de njurformade bönorna, dem man äter. På senare år har bondbönan fått ett uppsving inte minst i restaurangköken, men på menyerna går den då oftast under namnet fava (faba betyder böna på latin). De gamla svenska namnen hästböna och välsk böna är det däremot inte ofta man stöter på längre.

Skala bondbönorna genom att först plocka dem ur baljan och sedan försiktigt trycka ut dem ur sina skal (enklast efter förvällningen). Fläckar på det yttre skalet betyder inte att bönorna är dåliga.

Förvaring

Förvara bondbönor i plastpåse i kylen. Spritade, råa eller förvällda bondbönor går bra att frysa.

Säsong

I Sverige skördas ekologiska bondbönor från juli till september.

Passar med

Bondbönor passar med exempelvis fänkål, purjolök, tomat, citron, örter, getost, fetaost, hollandaise, smör och olivolja.

Tips bondböna