Vindruva
Arkeologiska fynd har visat att man ända sedan yngre stenåldern har druckit vin gjort på vindruvor. Idag odlas de i mycket stora mängder världen runt och utgör så mycket som 45 procent av all fruktodling. Merparten av druvorna, 85 procent, går just till vintillverkning, medan man gör russin och korinter på 5 procent och äter 10 procent av dem färska. Det finns röda, blå, gröna och gula vindruvssorter, runda och avlånga och med olika halt av sötma. Rankorna växer i både bördig och karg jord, i det senare fallet tack vare att de har möjlighet att utveckla 25–30 meter långa rötter.
Vindruvor hör till de grödor som besprutas allra mest. I Europa går 15 procent av alla kemiska bekämpningsmedel åt vid just vinodling. O-ekologiska vindruvor är också den frukt som uppvisar den högsta halten av bekämpningsmedelsrester.
Merparten av de vindruvor som Ekolådan levererar är av sorterna Italia och Red Globe och kommer från Sicilien.
Förvaring
Vindruvor bör förvaras svalt.
Säsong
I Europa skördas ekologiska vindruvor från augusti till oktober. I januari och februari kommer de med båt från Sydafrika.
Passar med
Vindruvor passar med hårdostar, kyckling, andra frukter och bär.
1 recept med Vindruva
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.