Meny

Avokado

Avokadon har använts i kosthållet i Mexiko i 8 000 år. Aztekerna kallade den ahukatl, alligatorpäron. Avokado odlas framför allt i länder med medelhavsklimat som Mexico, Kalifornien, Israel, Sydafrika och Chile. Mellan oktober och mars kan vi få europeiskt odlade avokador och då framför allt från Spanien och Italien. De växer på träd, ungefär som päron, men skördas omogna, precis som bananer.

Kontrollera om avokadon är mogen genom att trycka lite lätt i stjälkänden. Om den känns mjuk är den färdig att äta. Kärnan och skalet lossnar också lätt från en mogen avokado.

Avokadokött oxiderar fort. Några droppar citron förhindrar detta och gör du t ex guacamole kan du låta kärnan ligga i guacamolen i en väl plastad skål, tills innan servering.

Ett fiffigt sätt att skära avokado på är att börja med att halvera den på längden. Peta bort kärnan och håll sedan avokadohalvan i handen medan du skär den i sitt skal, gröp slutligen ur skivorna eller rutorna med en sked.

Förvaring

Är avokadon hård bör den ligga framme i rumstemperatur för att mogna. I kylskåpet bromsas mognadsprocessen något. Förvara avokadon i lådorna längst ner där det är minst kallt. Hackad eller puread avokado går att frysa. Tillsätt pressad citron eftersom avokadon gärna missfärgas.

Säsong

I Europa, främst i Spanien och Italien, skördas ekologisk avokado från oktober till april. Från maj till oktober kommer avokadon med båt från bland annat Mexiko och Peru.

Passar med

Avokado passar med exempelvis rucola, citrus, mango, örter, chili, lök, vinäger, bacon, räkor och rökt fisk.

Tips avokado