Meny

Schalottenlök

Löken som hör till liljornas familj kommer ursprungligen från Asien och har sisådär 5 000 år på nacken. Schalottenlöken sägs ha kommit till Europa under korstågen på 1100- och 1200-talen.

Tack vare sin eleganta smak och textur har den älskats av kockar i alla tider, när man lagar den upplevs den som mycket mjällare än gul lök. Använd schalottenlök främst när du inte ska laga sönder eller mixa den. I en vinägrett gör den sig utmärkt och många tycker den är oumbärlig i béarnaisesåsen. Bananschalottenlök är utseendemässigt lik schalottenlök men saknar dess eleganta lilla vitlökston. Bananschalottenlöken står också närmre den gula löken i släktträdet.

Förvaring

Kylskåpets grönsakslåda längst ner i kylen fungerar bra till schalottenlök. Lägg dem gärna i en papperspåse eftersom de är känsliga för fukt. I rumstemperatur börjar löken att gro och mjukna fortare.

Säsong

I Sverige skördas ekologisk schalottenlök från september till oktober. Schalottenlök går bra att lagra. Finns därför att köpa i affären långt in på senvintern.

Passar med

Schalottenlök passar med det mesta. Mjällare än vanlig gul lök.

Tips schalottenlök