Béarnaisesås
4–6 PORTIONER
300 g smör
1 dl rödvinsvinäger
1 msk vatten
2 schalottenlökar, finhackade
1 kvist dragon
4 äggulor
salt och peppar
1 msk hackad dragon
2 msk hackad persilja
Smält smöret i en kastrull på svag värme utan omrörning.
Koka upp vinäger och vatten med schalottenlök och dragon i en kastrull, låt koka tills ett par matskedar återstår. Lyft ur dragonkvisten och häll över reduktionen i en mindre rostfri bunke.
Koka upp vatten till vattenbad i en lite större vidare kastrull.
Vispa ner äggulorna i vinägerkoket, ställ bunken över vattenbadet, fortsätt vispa tills det blivit krämigt. Tillsätt det smälta smöret droppvis under försiktig vispning, men ta inte med det grumliga i botten på såskastrullen. Såsen ska tjockna och kännas krämig. Smaksätt med salt, peppar och hackade örter.
6 recept med Schalottenlök
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Schalottenlök
Löken som hör till liljornas familj kommer ursprungligen från Asien och har sisådär 5 000 år på nacken.