Meny

Béarnaisesås

4–6 PORTIONER

300 g smör
1 dl rödvinsvinäger
1 msk vatten
2 schalottenlökar, finhackade
1 kvist dragon
4 äggulor
salt och peppar
1 msk hackad dragon
2 msk hackad persilja

Smält smöret i en kastrull på svag värme utan omrörning.

Koka upp vinäger och vatten med schalottenlök och dragon i en kastrull, låt koka tills ett par matskedar återstår. Lyft ur dragonkvisten och häll över reduktionen i en mindre rostfri bunke.

Koka upp vatten till vattenbad i en lite större vidare kastrull.

Vispa ner äggulorna i vinägerkoket, ställ bunken över vattenbadet, fortsätt vispa tills det blivit krämigt. Tillsätt det smälta smöret droppvis under försiktig vispning, men ta inte med det grumliga i botten på såskastrullen. Såsen ska tjockna och kännas krämig. Smaksätt med salt, peppar och hackade örter.

Recept: Ingela Persson

Tips schalottenlök

Schalottenlök

Löken som hör till liljornas familj kommer ursprungligen från Asien och har sisådär 5 000 år på nacken.