Meny

Mandarin

När du skalar en mandarin kan du känna den starka, säregna doft som är så speciell för just denna så kallade småcitrusfrukt. Men det faktum att den också innehåller så många kärnor har fått oss att äta väldigt lite mandariner. Den algeriske prästen Pierre Cléments framgångsrika försök att korsa mandarin och pomerans resulterade 1902 i klementinen som nästan inte innehåller några kärnor alls och som det därför säljs desto mer av. Det är oklart om mandarinen har sitt ursprung på Mauritius eller i Kina. Inte heller är det fastslaget att namnet har att göra med likheten till färgen på de kinesiska ämbetsmännens (mandarinernas) dräkter, även om det anses troligt.

Förvaring

Mandariner är, likt annan citrus, känsliga för kylskador men är, tack vare skalet inte särskilt känsliga för uttorkning eller förvaring i rumstemperatur. Ju tjockare skal desto bättre skydd. Bäst håller de om de förvaras svalt, längst ner i kylen.

Säsong

I Europa skördas ekologiska mandariner under december och januari.

Passar med

Mandariner passar exempelvis med annan citrus, kål, choklad, rosmarin, kyckling.

Tips mandarin