Meny

Persika

Persikan tillhör våra vanligaste stenfrukter. Merparten av dem som kommer till Sverige har odlats i Kalifornien, Sydafrika eller i södra Europa, men persikan kommer ursprungligen från Kina. Namnet har dock att göra med att man länge trodde den härstammade från Persien. Kärnorna används vid framställning av så kallad bakmassa eller figurmassa, en typ av falsk mandelmassa (äkta mandelmassa görs på sötmandel, med vilken persikan är släkt).

Är persikan mogen kan den förstås ätas naturell. Kokt i sockerlag med andra stenfrukter och vanilj, blir den en god dessert och den gör sig också bra ugnsbakad och i bakverk.

Förvaring

Mogna persikor bör snart ätas upp men tills dess förvaras i kylskåp. Omogna mår de bäst i rumstemperatur.

Säsong

I Europa skördas ekologiska persikor från april till augusti.

Passar med

Persika passar exempelvis med honung, mynta, hallon, vit choklad, lufttorkad skinka, mandel.

Tips persika