Meny

Ugnsstekta persikor med honung och mandel

6–8 PORTIONER

6–8 mogna persikor eller nektariner
50 g flagad mandel
2 msk flytande honung
2 msk råsocker
1 1/4 dl muscatvin, t ex Rivesaltes eller Beaumes de Venice

TILL SERVERING:
3 dl vispgrädde
1 msk råsocker
en skvätt mandellikör

Sätt ugnen på 200°.

Halvera persikorna och kärna ur dem. Lägg persikohalvorna med de skurna sidorna upp i en ugnssäker form.

Blanda mandelflagor och honung i en skål. Fördela blandningen i hålen på persikorna. Strö över socker och skeda över vinet. Stek i ugnen i 20 minuter. Stäng av ugnen och låt baka i ytterligare 10 minuter.

Vispa grädde och socker tjockt. Smaksätt med lite likör. Servera grädden till persikorna. Vanlig grädde eller en klick vaniljglass är också gott till.

Tips nektarin & persika

Persika

Persikan tillhör våra vanligaste stenfrukter. Merparten av dem som kommer till Sverige har odlats i Kalifornien...