Ugnsstekta persikor med honung och mandel
6–8 PORTIONER
6–8 mogna persikor eller nektariner
50 g flagad mandel
2 msk flytande honung
2 msk råsocker
1 1/4 dl muscatvin, t ex Rivesaltes eller Beaumes de Venice
TILL SERVERING:
3 dl vispgrädde
1 msk råsocker
en skvätt mandellikör
Sätt ugnen på 200°.
Halvera persikorna och kärna ur dem. Lägg persikohalvorna med de skurna sidorna upp i en ugnssäker form.
Blanda mandelflagor och honung i en skål. Fördela blandningen i hålen på persikorna. Strö över socker och skeda över vinet. Stek i ugnen i 20 minuter. Stäng av ugnen och låt baka i ytterligare 10 minuter.
Vispa grädde och socker tjockt. Smaksätt med lite likör. Servera grädden till persikorna. Vanlig grädde eller en klick vaniljglass är också gott till.
16 recept med Nektarin & Persika
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Sött
- Nektarinisglass
- Fruktsallad med honung och mynta
- Vit choklad-panna cotta med persika
- Vaniljkokt frukt med bär och parfait
- Ugnsstekta persikor med honung och mandel
- Sheilas kaka
- Philadelphiamousse med nektarin och hallon
- Persikosallad
- Honungsglaserade nektariner med lavendel och glass
- Amarettogratinerade nektariner
- Amarettogratinerade persikor
- Grillad persika med honung
- Grillad nektarin med honung
Persika
Persikan tillhör våra vanligaste stenfrukter. Merparten av dem som kommer till Sverige har odlats i Kalifornien...