Palmkål/Svartkål
Palmkål kallas också för svartkål och båda namnen passar den fint. Att den med sin höga stam och sina långa yviga, lite buckliga blad, påminner om en palm är det ingen tvekan om. Och färgen är, om inte svart så åtminstone mörkt blågrön. Palmkålen är en hybrid av savojkål och grönkål. Det är också som den senare den oftast tillagas, i soppor eller lätt kokt eller ångkokt. Skär bort den ljusa mittstocken innan tillagning.
Palmkål har odlats sedan 1700-talet, företrädesvis i Italien där den ingår i många rätter. Men den trivs också bra på svenska åkrar och gillar, precis som grönkålen, att bli en aning frostnupen innan skörd.
Förvaring
Svartkål förvaras bäst i kylen, gärna vattenstänkt i en plastpåse för att behålla spänsten. Eller repa svartkål, doppa i kokande saltat vatten, kyl i kallt vatten, krama ur och stoppa i frysen.
Säsong
I Sverige skördas ekologisk svartkål från september tills frosten kommer i oktober/ november.
Passar med
Palmkål passar exempelvis med vitlök, pecorino, getost, citron.
14 recept med Palmkål
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Palmkålssallad
- Kålsallad med citrondressing
- Höstig gryta med polkabetor och sötpotatis
- Krämig grönkålssoppa
- Krämiga palsternackor med palmkål
- Palmkål med äpple & lingon
- Gnocchi och palmkål med pecorinocrème
- Grönkåls- och jordnötspesto
- Palmkålssallad med äpple
- Kålrot med palmkål och äpple
- Bräserad palmkål med citron och tomat