Bräserad palmkål med citron och tomat
4 PORTIONER
1 knippe palmkål
1 lök, klyftad
1 vitlöksklyfta, skivad
2 msk olivolja
2 dl grönsaksbuljong
1 msk pressad citron och lite fint rivet skal
2 tomater, i grova bitar
salt och peppar
smör
hackad persilja
Skär bort palmkålens grova mittstock. Skär bladen i ca 2 cm breda strimlor.
Fräs lök och vitlök i olivolja utan att de får färg i en kastrull. Tillsätt buljong och citron. Koka upp, lägg i kålen och sjud ett par minuter tills den mjuknat.
Tillsätt tomaterna och låt sjuda ytterligare någon minut. Smaksätt med salt, peppar och en klick smör. Strö över persilja.
Gott till exempelvis kokt fisk.
14 recept med Palmkål
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Palmkålssallad
- Kålsallad med citrondressing
- Höstig gryta med polkabetor och sötpotatis
- Krämig grönkålssoppa
- Krämiga palsternackor med palmkål
- Palmkål med äpple & lingon
- Gnocchi och palmkål med pecorinocrème
- Grönkåls- och jordnötspesto
- Palmkålssallad med äpple
- Kålrot med palmkål och äpple
- Bräserad palmkål med citron och tomat
Palmkål/Svartkål
Palmkål kallas också för svartkål och båda namnen passar den fint. Att den med sin höga stam och sina långa...