Meny

Banan

Från Sydostasien tros bananen, en av våra äldsta kulturväxter, komma. Men det var inte förrän i början på förra seklet som de importerades till Sverige i någon större omfattning. Plantan är egentligen en ört men så stor att den ofta kallas för träd. Och frukten är egentligen ett bär, dock utan frön.

Bananer skördas omogna och gröna. De transporteras sedan i en temperatur på runt +13,5° vilket bromsar mognadsprocessen. Väl i mottagarlandet mognas bananerna sedan varsamt fram i särskilda mognadskamrar. Under mognaden förvandlas deras stärkelse till socker och bananerna blir gula.

Biodynamiska Produkter, som ligger bakom Ekolådan, har varit delaktiga i uppbyggandet av flera bananodlingar i Dominikanska Republiken. För det mesta kommer också de bananer som hamnar i lådorna just därifrån.

Läs också John Gerhards artikel “Rapport från bananodlingen” här nedan som publicerades i Ekolådans Veckobrev 14/2016.

Förvaring

Är bananerna gröna när du får hem dem är det bäst att förvara dem i rumstemperatur. Lägg dem gärna i en plastpåse så att de inte torkar ut och så att deras naturliga etengas kan hjälpa till med processen. Det bör inte ta längre än ett par dagar innan de blir gula. Lägg dem inte i kylskåpet, bananer tycker inte om kyla.

Säsong

I Centralamerika skördas ekologiska bananer året runt. När det är sommar hos oss har odlarna mest och bananerna smakar som bäst. Då går försäljningen ner eftersom vi i stället hellre äter frukt och bär från våra närområden. Och på vintern när inga frukter växer här hemma, är produktionen på minimum på grund av kyla och regn i länderna där de odlas. Ekolådans bananer kommer med båt från små producenter i Dominikanska Republiken och Peru.

Passar med

Banan passar exempelvis med mango, lime, nötter, ingefära, choklad, kokos, vanilj.

Tips banan