Meny

Delia Smiths banankaka med valnötter

1 STYCKEN

175 g valnötskärnor
4 bananer (350 g)
220 g vetemjöl
en nypa salt
1 rågad tsk bakpulver
1 tsk kanel
skal av 1 apelsin
skal av 1 citron
110 g smör (rumstempererat)
175 g muscovadosocker
2 stora ägg (rumstempererade)
1 msk rårörsocker

Sätt ugnen på 175°.

Lägg valnötskärnorna på en plåt och rosta dem i ugnen i 7–8 minuter. Hacka dem grovt när de har svalnat.

Skala och mosa 3 bananer i en skål och skär den fjärde i centimeterstora bitar.

Blanda mjöl, salt, bakpulver, kanel och därefter alla övriga ingredienser utom bananbitarna, valnötterna och rårörsockret i en bunke. Vispa med en el-visp till en slät smet. Vänd försiktigt ner bananbitarna och nötterna. Häll smeten i en form, jämna till och strö över rårörsockret. Grädda kakan i ugnen i ca 1 timme och 15 minuter. Ta ut den färdiga kakan ur ugnen och låt vila i 5 minuter. Stjälp upp kakan på galler för att svalna.

Tips banan

Banan

Från Sydostasien tros bananen, en av våra äldsta kulturväxter, komma. Men det var inte förrän i början på förra...