Bakad banansorbet med rostade havregryn
4 PORTIONER
6 bananer
4 dl vatten
saft av 1/2 citron
100 g honung
2 dl havregryn + en rejäl klick smör
någon ört, t ex harsyra, mynta
Sätt ugnen på 80°.
Lägg skalade bananer i en ugnssäker form. Baka i ugnen över natten.
Mixa bananerna och passera, d v s pressa dem genom en finmaskig sil, med hjälp av en slickepott. Mixa massan en gång till med vatten, citron och honung. Kyl och kör sorbet-grunden i en glassmaskin. Om du inte har en glassmaskin kan du istället lägga smeten i frysen och röra om med jämna mellanrum.
Rosta havregryn i smör i en stekpanna. Servera sorbeten med de rostade havregrynen och gärna en ört.
54 recept med Banan
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Sött
- Mango- och bananglass
- Frukt- och nötgröt med kaki
- Fruktsallad med honung och mynta
- Bananglass med aprikoser eller bär
- Chokladpudding på sötpotatis
- Banan- & kanelcroissant
- Banankladdkaka
- Bananmuffins
- Snickersriskakor
- Bananglass
- Banan i ugn med choklad
- Banankola på bara banan
- Banan- & citronkaka
- Banankaka med muscovado
- Krispig havresmulpaj med banan
- Marängtårta med glass och chokladkräm
- Kladdkaka med limemarinerade bananer
- Kladdkaka med banan
- Banantarte tatin
- Delia Smiths banankaka med valnötter
- Banansmoothie med kokos och kardemumma
- Banansmoothie
- Banan-shot-smoothie
- Bananpannkakor med varma kryddiga apelsiner
- Bananmuffins
- Banangröt
- Banancrème med honung och nötter
- Banan- och kiwismoothie
- Banan- och kanelcroissant
- Banan- och ingefärskaka
- Banan- och citronkaka
- Bakad banansorbet med rostade havregryn
- Amerikanska pannkakor med äpple och banan
- Mango- och banansmoothie
- Stekta bananer med glass
Lite annat
Banan
Från Sydostasien tros bananen, en av våra äldsta kulturväxter, komma. Men det var inte förrän i början på förra...