Meny

Bakad banansorbet med rostade havregryn

4 PORTIONER

6 bananer
4 dl vatten
saft av 1/2 citron
100 g honung
2 dl havregryn + en rejäl klick smör
någon ört, t ex harsyra, mynta

Sätt ugnen på 80°.

Lägg skalade bananer i en ugnssäker form. Baka i ugnen över natten.

Mixa bananerna och passera, d v s pressa dem genom en finmaskig sil, med hjälp av en slickepott. Mixa massan en gång till med vatten, citron och honung. Kyl och kör sorbet-grunden i en glassmaskin. Om du inte har en glassmaskin kan du istället lägga smeten i frysen och röra om med jämna mellanrum.

Rosta havregryn i smör i en stek­panna. Servera sorbeten med de rostade havregrynen och gärna en ört.

Recept: Mauritz Larsson

Tips banan

Banan

Från Sydostasien tros bananen, en av våra äldsta kulturväxter, komma. Men det var inte förrän i början på förra...