Rapport från bananodlingen
Ekolådans John Gerhard var för 30 år sedan med som rådgivare vid starten av en av världens första ekologiska bananodlingar. Häromdagen kom han hem efter ännu en resa till Dominikanska Republiken.
Jag kom nyligen tillbaka från en resa till våra bananodlare i Dominikanska Republiken. Första gången jag besökte landet var 1986 och då var målet byn Rio Limpio i nordväst, inte långt från gränsen till Haiti.
Sedan dess har det blivit många resor till Dominikanska Republiken för min del. Under de första åren var jag engagerad i ett landsbygdsutvecklingsprojekt. Grundtanken var att försöka hjälpa odlare att anpassa sig till en ny verklighet, eftersom deras traditionella svedjebruksmetoder höll på att ta kål på naturen i dalen och på bergssluttningarna. Vi ville ge odlarna ett alternativ till att hoppa på de gigantiska projekt kring vissa specifika grödor som erbjöds dem, av kaffe exempelvis. De handlade nämligen oftast om att satsa på högavkastande sorter och att använda sig av mängder av konstgödsel och bekämpningsmedel. För att ha råd med detta erbjöds de dominikanska odlarna ”billiga” krediter, som gjorde dem beroende – för alltid.
”Vårt alternativ handlade om att hjälpa odlarna att bättre förstå vilka resurser de förfogade över.”
Vårt alternativ handlade om att hjälpa odlarna att bättre förstå vilka resurser de förfogade över och hur dessa skulle kunna ingå i ett system där mångfald och riskminimering var nyckelord.
Det var under de här åren jag på allvar blev medveten om vad skuldfällor och beroendet av internationella marknader betyder för jordbrukare – som en följd av inköp av alla dessa insatsmedel. Och samtidigt såg jag hur odlingar som bygger på egna och andras lokala resurser – ekologiska odlingar – kan bidra till att ge människor större makt över sina liv.
Ett av det viktigaste redskapen för att förverkliga detta är att få småbönder att inse fördelarna med att samarbeta i någon form av kooperativ. Genom arbetet i Rio Limpio kom jag under sent 80-tal till Azua i sydvästra delen av landet, där den första ekologiska bananodlingen skulle etableras. Efter att ha varit först med export av ekologiska bananer etablerades sedan exportföretaget Horizontes Organicos som än idag organiserar exporten till oss på Biodynamiska Produkter och Ekolådan. En av de viktigaste aspekterna av arbetet är det ständiga, intensiva samarbetet med de lokala kooperativen Cooprobata och Aprobano. Att hjälpa dem att analysera marknaden, med rådgivning, planering, kvalitetskontroll – och inte minst på det sociala planet.
För det är ett tufft jobb att få fram ekologiska bananer som klarar dagens hårda krav. Det är tufft att klara sig på en hård marknad. Det är också tufft att lyckas hålla ihop och utveckla ett kooperativ. Det gäller att kommunikationen och samarbetet bönderna emellan verkligen fungerar, liksom det mellan exportör och importör.
Ett bra teamwork kräver ett ömsesidigt starkt förtroende. Och det är det som gör besöken hos kooperativen, på odlingar och packstationer så viktiga. Det finns så många frågor att diskutera, sittningarna blir ofta långa.
För mig är det ännu efter alla år, ett privilegium att få samarbeta med dessa människor och att kunna bidra till deras kamp för ett bättre liv.
Skrivet av John Gerhard