Meny

Granatäpple

Granatäppelträden sägs ha sitt ursprung i Asien men växer sedan många tusen år också kring Medelhavet, de är buskliknande och bladen är blankt gröna. Och egentligen hör de inte till äppelsläktet alls, utan tillhör de så kallade fackelblomsväxterna. Frukternas hårda, torra skal döljer en mängd små frön och ett intensivt rött fruktkött. Av fruktköttet görs grenadin, en starkt koncentrerad juice som används i cocktails som San Francisco och Tequila Sunrise. Men det är fröna man äter. De smakar syrligt och påminner lite om röda vinbär.

Granatäpplet är rikt på C-vitamin och antioxidanter.

För att få ut kärnorna, skär frukten mitt itu vid midjan, håll halvan med snittytan nedåt ovanför en djup tallrik och banka på skalet med en träslev så faller de ur.

Läs också Gunilla Kinn Bloms artikel Den legendariska livgivaren” här nedan som publicerades i Ekolådans Veckobrev 14/2013.

Förvaring

Granatäpple förvaras bäst i kylskåpet.

Säsong

I Europa, framför allt Turkiet och Cypern, skördas ekologiska granatäpplen från november till mars.

Passar med

Granatäpple gör sig bra i sallader eller i müslin och gärna tillsammans med vanliga äpplen, apelsin eller getost.

Tips granatäpple