Meny

Kiwi

Kinesiskt krusbär kallas också kiwin som kom till Sverige i stor skala först på 1970-talet. Kiwin som egentligen är ett bär, har flera lite udda egenskaper. Bland annat innehåller den ett enzym som bryter ner proteiner vilket gör att den kan användas till att möra segt kött med. Samma enzym gör att den är mindre passande i geléer eftersom det förhindrar dem att stelna.

Kiwin används med fördel i fruktsallader och på tårtor. Men det kan vara bra att veta att actinidin-enzymet inte fungerar konfliktfritt ihop med grädde. Skivad kiwi på en gräddtårta går bra, men om den mosas och blandas med grädden får den strax en rent obehaglig smak.

Kiwin som är mycket C-vitaminrik finns också i en gul variant (Gold) som är mindre syrlig än den gröna.

Läs också Anette Diengs artikel “Det kinesiska krusbärets resa” här nedan som publicerades i Ekolådans Veckobrev 11/2017.

Förvaring

Kiwi förvaras bäst i kylen.

Säsong

I Italien skördas ekologisk kiwi från oktober till juni. Mellan juli och september kommer kiwin med båt från Sydamerika eller Nya Zeeland.

Passar med

Kiwi passar exempelvis med andra frukter, bär, choklad.

Tips kiwi