Mango
Det stora mangoträdet är ett av tropikernas viktigaste fruktträd och odlades i Indien flera tusen år före vår tideräkning. I dag odlas mangon över hela världen och är näst efter bananen den viktigaste tropiska frukten.
Mangon är en stenfrukt vars mycket saftigta fruktkött kan ätas naturellt men det gör sig också bra i juicer och marmelader och till exempelvis kallt kött och rökt fisk. Skalet kan vara rött, gult eller grönt men detta har inget med fruktens mognadsgrad att göra – mogen är den när den är lite mjuk. Den asiatiska mangon är långsmalare än den afrikanska och också lite syrligare i smaken.
Mangon är rik på A-vitamin.
Förvaring
Mango förvaras bäst svalt, +5–10°, eller i rumstemperatur om den är omogen.
Säsong
I Europa skördas mango från november till januari. Annars kommer de med båt från olika afrikanska länder där de skördas året runt.
Passar med
Mango passar exempelvis med hallon, jordgubbar, banan, lime, räkor, chili, nötter, kokos.
20 recept med Mango
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.