Kålrabbi
Det är den uppsvällda stjälken vi äter av kålrabbin, inte roten trots att den kanske liknar en sådan. Den finns omtalad redan 100 e.Kr. och den kom till Sverige på 1700-talet.
Kålrabbin är ljusgrön eller purpurfärgad. Det vita fruktköttet är knaprigt, saftigt och har en mild smak. Om kålrabbin är stor finns en risk att den är lite träig. En normalstor kålrabbi väger 400–500 gram.
Förvaring
Förvara kålrabbi i kylen, gärna inlindad i en fuktig handduk. Förvälld eller tillagad kålrabbi går bra att frysa.
Säsong
I Sverige skördas ekologisk kålrabbi från juni till oktober. Vissa sorter som sås och skördas sent kan lagras över vintern.
Passar med
Kålrabbin är god rå, grovt riven eller strimlad och blandad med vinägrett eller med en krämigare dressing. God att ha i salladen tillsammans med morot, äpple och olika örter. Kokt passar den bra med smör, citron, örter, äpple, grädde, senap, curry, vinäger, rökt kött, pepparrot, bacon.
25 recept med Kålrabbi
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Kålrabbisallad med äpple
- Rödkål- & kålrabbisallad
- Coleslaw på kålrabbi
- Potatissallad med kålrabbi & saltgurka
- Rotfruktssallad
- Ljummen kålrabbi med kapris
- Picklad kålrabbi med citron & dragon
- Kålrabbi med babyspenat & valnötsdressing
- Nötdressad kålrabbisallad
- Krämig kålrabbi med senap & persilja
- Krämig kålrabbi med dill och pepparrot
- Råhyvlad sallad med nötdressing
- Yoghurtsås med kålrabbi och äpple
- Tryffelmarinerad kålrabbi
- Sallad med kålrabbi och äpple
- Ljummen sallad med kålrabbi och cashewnötter
- Lins-, morot och kålrabbisallad
- Kålrabbi- och morotssallad
- Kålrabbi med äpple och rucola
- Kålrabbi med citron och rostad mandel
- Kumminsyltad kålrabbi
- Coleslaw på kålrabbi
- Kålrabbi med färskpotatis