Meny
avocado-2192116_1920

Är avokadon mogen?

Det är alltid lite knepigt att avgöra om avokadon är mogen eller inte. Bäst är att klämma lite försiktigt vid stjälkänden, om avokadon ger efter för trycket och känns mjuk är den klar att äta. Att skal och kärna lossnar lätt är också ett gott tecken, men det är ju lite sent att upptäcka eventuell omognad då…

Är avokadon för hård så mognar den bäst i rumstemperatur. Kylskåpet är överhuvudtaget oftast för kallt för avokadon. Inte så konstigt med tanke på att den odlas i länder som Mexiko, Israel, Peru, Spanien och Italien.

Många har nog hört talas om tipset att låta avokadokärnan ligga kvar i guacamolen för att undvika att röran mörknar. Men enligt matskribenten Lisa Förare Winbladh är detta en myt. Däremot funkar det att ta lite mindre limesaft i själva guacamolen och istället pressa den över den färdiga guacamolen och sedan täcka med plastfolie direkt mot ytan och ställa i kylen. Vid servering är det bara att blanda runt.