Meny
basil-791781_1920

Basilika i veckans låda

En kruka basilka finns i många av veckans lådor. Örten är odlad av paret Kårfors på OrtoNovo som ligger på Ekerö en bit utanför Stockholm.

Det har onekligen hänt en del sedan Vanna, med ursprung i norra Italien, och maken Per-Ove satte sina första frön av mejram, basilika och rosmarin i slutet av 1980-talet. Då bestod utbudet av färska örter i butik av dill, gräslök och persilja. Idag odlas en mängd olika örter och sallater i växthusen på Ekerö.

Basilikan är känslig för kyla och trivs bäst i rumstemperatur. Vattna rejält i krukan så håller den sig fin länge. Det kan vara knepigt att få örten att växa vidare, men det är värt ett försök, inte minst nu när det blir ljusare om dagarna. Knipsa av blad och stjälk precis över fästet till ett litet nytt bladpar. Förhoppningsvis växer dessa till sig.

Pasta med pesto är en bra räddningsplanka i vardagen. För visst har man ofta en bit ost och några nötter eller frön hemma? Även om det är parmesan och pinjenötter i originalreceptet så funkar det bra att variera med det som råkar finnas i kyl och skafferi. Mixa till exempel 1 dl rostad mandel, 1 dl riven lagrad ost, 1 kruka basilka, 1 dl olivolja och 1 klyfta vitlök till en grov röra. Smaka av med salt och svartpeppar.

Eller varför inte göra en knallgrön örtolja att ringla över sallader och soppor? Skala och hacka 1 vitlöksklyfta och blad av 1 kruka basilika. Värm 2 dl mild raps- eller olivolja till 60°C. Mixa allt helt slätt och smaka av med salt och peppar. Häll genast på flaska och kyl direkt, till exempel i en bunke med isvatten. Då bevaras den gröna färgen. Oljan håller fint i kylen.