Bladkål i veckans lådor
Bara 3,5 mil från oss på Ekolådan i Järna ligger Peterslunds Ekoodling strax utanför Björnlunda. 2006 köpte Malin Schreiber och Martin Burkett gården som då i 40 år använts som fritidshus. Marken som en gång hört till var sedan lika länge såld, men Malin och Martin fick möjlighet att arrendera grannens, som dessutom redan brukats ekologiskt. Idag odlar de biodynamiskt, allt från rotfrukter och lök till majs, pumpa, bönor, sallat och tomater. Och kål.
Det är just Peterslunds grön- och palmkål som ligger i några av denna veckas lådor. De båda sorterna påminner om varann – inte konstigt då palmkål (som också kallas svartkål) är en hybrid av just grönkål och savojkål.
Rå är all bladkål ganska tuggig. Vill du ändå äta den rå så strimla mycket fint. Eller mjuka upp den genom att hälla kokande vatten över och låt dra några minuter. Masserad med olja och lite citron eller lime funkar också fint.