Meny

Blekselleri – en krispig smakkompis

Blekselleri, även kallad stjälkselleri och bladselleri, är kanske inte vid första anblick den mest lättflörtade av grönsaker. Vad ska man göra med de där fasta stjälkarna som doftar och smakar smått beskt och nästan kryddigt, på gränsen till parfymerat? För det måste ju finnas fler användningsområden än bara som omrörningsverktyg i en Bloody Mary.

Ja visst gör det! Bleksellerins säregna smak hjälper till att ge djup och karaktär åt grytor, buljonger och soppor. Låt en fint tärnad stjälk fräsa med lök och vitlök nästa gång du gör köttfärssås, tomatsås eller linsgryta.

Ta vara på krispigheten och vänd ner en fint strimlad stjälk i snudd på vilken sallad som helst. Ljusa stjälkar är mildare i smaken än de mörka. Garnera gärna med bladen. De går förstås fint att äta.
Några klassiska smakkompisar till blekselleri är tomat, citron, äpple, päron, grönmögelost, bacon och fisk.

Förvara sellerin i en plastpåse i kylen så håller den länge. Om den skulle sloka så slå in den i papper och ställ i vatten.