Meny
cauliflower-318209_1920

Blomkål – från tråkig till trendig på nolltid

I veckans låda finns blomkål från Jonica Bio i södra Italien. Blomkål är verkligen en grönsak som har fått ett uppsving på senare år. Om den tidigare kopplats till vattnigt sönderkokt grönsak i någon grå skolmatsal så hör den idag mer ihop med ord som krispig, lyxig och trendig.

Kanske började det någonstans med blomkålspizzan, som plötsligt var överallt i sociala medier och matmagasin för ett par år sedan. Man bytte helt enkelt ut mjölet mot riven blomkål, ägg och ost och kavlade ut till en pizzabotten. Den rivna blomkålen dök också upp som en ersättare till ris, inte minst var blomkålsriset populärt bland dem som av olika anledningar ville undvika kolhydrater.

Blomkålens nya liv i rampljuset sammanföll också med uppmärksamheten kring hur mycket mat som slängs helt i onödan. Kocken Paul Svensson var tidigt ute med tips på vad vi kan göra med blasten som många rutinmässigt skär bort och kastar. Och visst har han rätt, lätt kokt eller ångad med lite smör får blasten nästan lite sparriskänsla. Eller strimla den tunt och fräs i en wok.

Vill man behålla krispet är både blasten och själva blomkålen perfekta att pickla. Skär kålen i små buketter och strimla blasten. Lägg allt i en burk. Koka upp ½ dl ättiksprit, 1 dl socker och 1 ½ dl vatten, koka tills sockret löst sig och häll lagen över kålen. Efter ett dygn är det klart. Förvara i kylen.