Meny
cauliflower-59097_1920

Blomkålstips – koka, stek, rosta och pickla!

Just nu är det blomkål i många lådor. Den är odlad av familjen Wålstedt i Dala Floda i Dalarna.
Passa på att njuta av den pinfärska blomkålen nu. Enklaste sättet är förstås att koka den i buketter i saltat vatten tills den är precis klar, det tar bara ett par minuter. Häll av, låt ånga av lite och sväng sedan med smör och kanske några droppar citron. Buketterna är förstås lika goda att steka i små buketter, gärna med lite vitlök och chiliflakes.

Eller rosta i ugnen till ett lyxigt tillbehör till pasta: Skär stora buketter i centimetertjocka skivor och lägg på en bakpappersklädd plåt. Blanda med olivolja, salt och peppar. Rosta i tio minuter på 225°C. Ta ut och strö rikligt med riven parmesan över. Rosta ytterligare fem minuter.
Råa blomkålsbuketter kan också funka fint som snacks före middagen. Speciellt om du gör en snabb dipp till. Enklast möjliga är att smaksätta gräddfil eller tjock yoghurt med ketchup, chilisås eller sweet chili. Smaka av med salt och peppar.

Blomkålsbuketter hyvlade i lövtunna skivor på mandolin är vackert att strö över en sallad. Lägg skivorna i blöt i iskallt vatten tills de ska användas. Då blir de extra krispiga.

Den som inte hinner äta upp blomkålen kan förstås frysa in den. I så fall är det bäst att blanchera buketterna först, det vill säga koka dem i en minut och sedan spola i kallt vatten. Om grönsaker fryses in råa fortsätter grönsakernas enzymer att långsamt bryta ner dem. Ett hett dopp stoppar enzymerna och grönsakerna håller sig fräscha längre i frysen.

Så klart går det fint att äta både blast och rotstock. Skär stocken i tunna skivor och koka lite längre än buketterna. Blasten kan också kokas men är annars god att strimla tunt och fräsa i till
exempel en wok.