Meny
champignon-2462767_1920

Confitera – för mer smak och längre hållbarhet

I flera av veckans lådor finns en ask champinjoner. Veckans gästkock, Elias Eriksson, till vardags kock på krogen Woodstockholm, tipsar om ett lite annorlunda sätt att tillaga svampen, nämligen att confitera den.

”Att confitera, det vill säga koka i något fett, är ett bra sätt att förstärka smaken på till exempel odlad svamp”, säger Elias.

Dessutom ökar hållbarheten avsevärt. Genom tiderna har confitering använts just för att kunna lagra mat. Confiterad anka, där ankkött får koka i sitt eget fett, är nog det mest kända exemplet.

Elias väljer att koka svampen i smör tillsammans med vitlök och timjan.

”Smöret får så klart också mycket smak och är grymt gott att använda som smaksättare. Prova till exempel att steka grönsaker i det”, tipsar Elias.

Confiterad svamp
– på Elias Erikssons vis:

Smält 250 g smör i en kastrull tillsammans med 1 skivad vitlöksklyfta, 1 litet lagerblad och 1 timjanskvist. Ansa och lägg i 250 g champinjoner. Låt sjuda på svag värme tills svampen är genommjuk och tappat all vätska. Smaka av med salt.
Tillagningen kan också göras i ugnen, täck i så fall kastrullen med ett lock. Tillaga på 100°C i ca 45 minuter eller tills svampen är mjuk och förlorat all vätska.
Spara smöret, även när svampen är uppäten. Det håller länge i kylen. Använd smöret som smaksättare, till exempel till att steka grönsaker, krutonger eller crostinis i. Eller vispa fluffigt med elvisp och bjud till bröd