Meny
Äppelodlingar

Ledare – av John Gerhard

Att få tag i ekologisk frukt odlad i närområdet – eller ens i Sverige – har alltid varit en stor utmaning för oss på Ekolådan. Vi behöver helt enkelt mer än vad som finns att tillgå. Det kan tyckas konstigt, man ser ju äppelträd överallt! De större fruktodlingarna hittas i Skåne, Småland och i Västra Göta­land. Men vad gäller äpplen så täcker den svenska produk­tionen bara cirka 25 procent av alla dem som säljs i Sverige. Och av dessa är bara ungefär en tiondel eko­logiskt odlade. 

Många av de ekologiska frukt­odlarna är små och har mycket svårt att kunna lägga ner det arbete och göra de investeringar som behövs för att frukten ska hålla den standard som krävs idag. Därför väljer många att förädla frukten på olika sätt, vilket minskar andelen bordsfrukt. 

Till vår stora glädje har vi på Ekolådan nu påbörjat ett samarbete med en mycket duktig fruktodlare i Skåne. Stora Juleboda Gård drivs av Anna och Marcus Callenbring och ligger nära havet strax öster om Degeberga. Kring gården ses bin och höns, myror och nyckelpigor. Alla med sin särskilda syssla bland träden, det gödslas, pollineras och arbetas mot skadeangrepp på frukten – helt naturligt. 

Svenska ekologiska äpplen skördas från slutet av augusti till oktober. Vårt klimat med långa ljusa varma dagar och kalla nätter under sensommar och höst ger en lång, välbalanserad mognadsprocess som i sin tur ger äpplena en rik och läcker smak. 

Vi är alltid på jakt efter seriösa svenska ekologiska fruktodlare. Samtidigt som vi är glada för de fina och mångåriga relationer vi också har med kunniga och enga­gerade ekologiska fruktodlare i många andra länder. 

John Gerhard projektutvecklare