Meny

Fänkål – så funkar den

I veckans låda hittar du fänkål. Vad gör man med den då? Fisksoppa är kanske den första tanken som poppar upp. Men så klart passar den till mycket mer. Riktigt tunt skuren, gärna med mandolin, ger den fint krisp i en sallad. ”Massera” helst strimlorna med lite olivolja och salt så mjuknar de en aning. Blanda med till exempel gurka och äpple och smaksätt med citron och svartpeppar.

Hur skär man den på bästa sätt då? Skär bort den allra nedersta delen, klyv sedan fänkålen i halvor. Vissa tar bort den grova stocken i mitten, men den kan vara bra att ha kvar om man till exempel ska baka klyftor eller halvor i ugnen. Då håller de ihop bättre. Toppen på stjälkarna kan vara lite väl hårda, men spara den smakrika ”dillen” och strössla över maten.

Vill du veta mer om den lakritssmakande knölen? Läs Anna K Sjögrens spännande artikel om fänkål.