Meny

Färskpotatisen är här

Lars Silwer på Bjärehalvön har odlat den färskpotatis vi nu fått in och som går att beställa ur vårt Tilläggs­sortiment. Bra att veta för dig som vill vara säker på att få den till sillen i midsommar.

Att potatisen är släkt med paprikan, tomaten, auberginen och chilin kommer kanske som en överraskning för den som inte sett den blomma. Gör man väl det, är likheten slående. I långliga tider odlades potatisen också enbart för sina blommors skull. Det var inte förrän på 1700-talet som man insåg att det gick att göra något av rot­knölarna – och det var till en ­början inte att äta dem, utan at göra brännvin på dem. Med den kun­skapen tog potatisodlandet i Sverige rejäl fart. Att potatisen visade sig vara synnerligen rik på C-vitamin och inte särskilt kräsen vad gällde jordmån gjorde den så småningom till en bokstavlig räddare i nöden för många. Ändå var det inte förrän på 1800-talet som den stod på så gott som var mans middagsbord.

Potatissorterna är många och delas in i fabrikspotatis (som odlas för fram­ställan av stärkelse och alkohol), höst- och vinterpotatis som lagras, och färsk­potatis som skördas tidigt och äts direkt.