Färskpotatisen är här
Lars Silwer på Bjärehalvön har odlat den färskpotatis vi nu fått in och som går att beställa ur vårt Tilläggssortiment. Bra att veta för dig som vill vara säker på att få den till sillen i midsommar.
Att potatisen är släkt med paprikan, tomaten, auberginen och chilin kommer kanske som en överraskning för den som inte sett den blomma. Gör man väl det, är likheten slående. I långliga tider odlades potatisen också enbart för sina blommors skull. Det var inte förrän på 1700-talet som man insåg att det gick att göra något av rotknölarna – och det var till en början inte att äta dem, utan at göra brännvin på dem. Med den kunskapen tog potatisodlandet i Sverige rejäl fart. Att potatisen visade sig vara synnerligen rik på C-vitamin och inte särskilt kräsen vad gällde jordmån gjorde den så småningom till en bokstavlig räddare i nöden för många. Ändå var det inte förrän på 1800-talet som den stod på så gott som var mans middagsbord.
Potatissorterna är många och delas in i fabrikspotatis (som odlas för framställan av stärkelse och alkohol), höst- och vinterpotatis som lagras, och färskpotatis som skördas tidigt och äts direkt.