Meny

Glädjen i att odla småskaligt

Några veckor vid den här tiden på året återkommer ett namn på Ekolådans odlarlista: Forsbergs Gris & Grönt i Östhammar. Idag håller Ulrika Ivergård och Torolf Forsberg inga djur längre, istället har de valt att fokusera på sin grönsaksodling. Anette Dieng berättar.

För 24 år sedan hittade Ulrika Ivergård och Torolf Forsberg ett litet torp med tre hektar jordbruksmark i Östhammar, sju mil nordost om Uppsala. Två år senare var det bestämt – de skulle
satsa på grönsaksodling. De arrenderade ytterligare 17 hektar mark och började med purjolök. Men att odla en enda gröda och leverera till en enda köpare blev både riskfyllt och ekonomiskt ohållbart. Så fler grönsaker fick det bli.

”Idag ligger tyngdpunkten i vår odling på rotfrukter som palsternacka, olika sorters betor och morötter”, säger Ulrika. ”Men vi odlar även potatis, lök och många typer av kål.”

I början hade de grisar också, och höns och får, därav namnet Forsbergs Gris & Grönt. Men efter en tid gjorde de sig av med djuren, 2013 flyttades de sista tackorna till en kollega på Väddö.

”Vi har inte så mycket betesmark att tillgå och vi hann inte heller ta hand om både djur och grönsaker så bra som vi önskade”, berättar Ulrika. ”Det blev grönsakerna som till slut fick hela vår uppmärksamhet.”

Att de skulle odla ekologiska grönsaker var självklart.

”Varför använda kemikalier när det går att odla utan”, säger Ulrika. ”I grundvattnet hittas fortfarande gifter som varit förbjudna i många år. Sådant vill inte vi vara med och bidra till.”

Ulrika och Torolf bekämpar istället ogräsen för hand. Det kräver en arbetsinsats som tack vare odlingens storlek, ändå är hanterbar. Att det också finns andra fördelar med att vara liten är de
övertygade om.

”Idag menar många att man måste vara stor för att klara sig ekonomiskt i jordbruksvärlden. Kanske är vi ett bevis för att det inte behöver vara så. Tack vare att vi är små kan vi hålla ner kostnaderna. Vi behöver inte en massa dyra maskiner och har inga anställda. Visst jobbar vi hårt, många timmar till en rätt dålig timpenning, och några jättevinster gör vi inte. Men istället har vi privilegiet att rå oss själva.”

Efter ett regnigt 2012 var vädrets makter snällare 2013. Trots lågt grundvatten i området under sommaren och en tidig köldknäpp på hösten, blev grönsaksskörden mycket god.

”I år ser vi ut att få helt tomt på rotfrukter i mars”, säger Ulrika. ”Målet är att vi ska ha så det räcker till april. Men för att lyckas med det måste vi odla lite större mängder och bygga ut våra lager, det vi odlar idag får nätt och jämnt rum i de befintliga.”

Trots minusgrader som håller tjälen i sitt grepp är det full fart på planerandet inför nästa säsong. Om allt går som det ska startar skördesäsongen med knipplök och sallad som vanligt i juni.

”Under juni och juli säljer vi bara lite lokalt”, berättar Ulrika. ”Då vill vi fokusera på att sköta våra åkrar.”

Först i augusti drar den riktiga försäljningen igång. Under högsäsong går det mesta till Sorunda grönsakshall, en grossist som förser restaurangkök i Stockholmstrakten med grönsaker. Men så här års går lyckligtvis också en del till oss på Ekolådan.