Meny
fennel-3946005_1920

Grönt med lakritstoner

Fänkålen i veckans låda odlas av kooperativet Salamita på Sicilien. Vill man följa upp det italienska spåret i köket så kan fänkålen skäras i klyftor och rostas i ugnen. Eller gratinera den med mozzarella och parmesan. Annars är det gott att hyvla fänkålen så tunt det går, på mandolin för den som vågar, och blanda med olivolja, pressad citron, salt och peppar till en krispig sallad. Vänd gärna ner ett äpple i tunna skivor också. Eller blanda med hinnfria klyftor av grapefrukt till en fräsch sallad med lite rivig beska.

I Sverige har äldre fänkålssorter odlats sedan 400-talet, men då främst för fröna. Bland annat trodde man att de kryddiga fröna skyddade mot onda makter.

Som grönsak däremot har fänkålen en kort odlingshistorik på våra breddgrader. De italienska sorterna passar inte riktigt i vårt kyliga klimat. Men sedan 70-talet finns det sorter som klarar den svenska sommaren och från juli till september skördas svensk fänkål.

Förvara fänkålen i kylen, men tänk på att ju äldre den blir desto mer av sin karaktäristiska anis- och lakritssmak tappar den. Hela fänkålen går att använda, om än på lite olika vis. De torrare stjälkarna kan i alla fall få koka med och ge smak i en fisksoppa eller buljong. Och finns det några dillvippor i toppen så spara dem, hacka och strö dem över den färdiga rätten.

Läs mer om fänkålen här.