Meny

Hej blodapelsin!

Nu är äntligen blodapelsinerna här igen, lika välkomna varje år. Blod­apelsinen är en typ av apelsin som utsatts för stora temperaturskillnader, som de gör så här års i södra Italien, Spanien och i Marocko när dagarna är varma och nätterna kalla. Ämnet som ger fruktköttet sin blodröda färg heter antocyanin, och det utvecklas just för att skydda frukten mot nattkylan.

Den sort som ligger i denna veckas lådor heter Moro och kommer från Sicilien. Den är förstås god som den är, men riv gärna skalet först och smaksätt exemplevis en vinägrett eller marinad med det. För övrigt passar blodapelsin extra bra tillsammans med avokado, fänkål, rödkål, diverse rotfrukter, oliver, ingefära, kanel och choklad. Och den gör sig fantastiskt bra som marmelad.

Tack vare sina skal är citrusfrukter inte särskilt känsliga för uttorkning eller förvaring i rumstemperatur. Ju tjockare skal desto bättre skydd. Bäst håller de dock om de förvaras svalt, längst ner i kylen.