Meny
blood-orange-2086786_1920

Ju kallare nätter, desto rödare apelsiner

Visste du att nästan all världens blodapelsiner odlas på italienska Sicilien? Närmare bestämt på södra sidan av vulkanen Etna. Så även den som nu ligger i veckans låda. Sorten heter Sanguinello och odlas av kooperativet Salamita.

Det speciella mikroklimatet vid Etna, med riktigt kyliga nätter där temperaturen kan gå ner mot nollstrecket, och soliga dagar med temperaturer på runt 25 grader är förklaringen till det rödstrimmiga fruktköttet. Färgen kommer av det naturliga färgämnet antocyanin. Det är samma ämne som ger blåbär, vindruvor och rödkål dess typiska färger. Antocyanin är en antioxidant och har till uppgift att skydda frukten. Tack vare ämnet kan blodapelsinen växa och frodas trots temperaturväxlingarna. Så ju kallare nätter, desto rödare blir apelsinerna. I början av säsongen när nätterna fortfarande är ljumna är blodapelsiner bleka i färgen utan det karaktäristiska röda inslaget.

Blodapelsinen passar precis som vanlig apelsin till mycket. Skala och skiva tunt, ringla över honung, strö över pistaschnötter och en klick grekisk yoghurt. Eller gör en sallad med avokado och tunt hyvlad fänkål, ringla på en god olivolja, strö över flingsalt och rostade solrosfrön.

Eller bäst av allt, njut den bara som den är rakt upp och ner. Säsongen är kort, mellan mitten av december till april eller maj. Så passa på nu när den finns!