Meny
0625_kål

Kål på alla ledder

Kålfamiljen är speciell på så sätt att man kan skörda från alla dess växt­delar: Rot, stängel, blad och blommor. Bero­ende på vilken del vi människor genom historien valt att satsa på i ­förädlingen har de utvecklats olika mycket. Roten har blivit till sånt som kålrot, rovor och rädisor. Stam­men till kålrabbi, bladen till grön- och annan bladkål, toppknoppar och sidoknoppar till huvud- respektive brysselkål och blomman till broccoli och blomkål. Dessutom ger fröna såväl senap som raps och rybs.

Den här veckan ligger vår kanske vanligaste huvudkål i några av våra lådor, vitkål. Den har odlats av Andrea och Arvid Östlund på Källsprångs Gård i Åsbro i Närke. Gården har funnits i Östlunds släkt i hundra år vid det här laget och ställde om mot ekologisk odling 1989.

Om sommaren fortsätter att tveka, varför inte göra en värmande kålsoppa eller smaskig kålpudding på vitkålen. Recepten hittar du i receptbanken.