
Kärnfull citrus med anor
I veckans låda hittar du den numera sällsynta småcitrusen mandarin. Passa på att skrapa lite lätt på skalet med nageln så känner du hur fruktens karaktäristiska och speciella arom sprider sig.
Det faktum att mandarinen innehåller så många kärnor har fått oss att äta mindre och mindre av småcitrusen. Den algeriske prästen Pierre Cléments framgångsrika försök att korsa mandarin och pomerans resulterade 1902 i klementinen som nästan inte innehåller några kärnor alls och som därför snabbt blev mer populär.
Det är oklart om mandarinen har sitt ursprung på Mauritius eller i Kina. Inte heller är det fastslaget att namnet har att göra med likheten till färgen på de kinesiska ämbetsmännens (mandarinernas) dräkter, även om det anses troligt.
I Europa skördas ekologiska mandariner under december och januari. De är likt andra citrusfrukter känsliga för kylskador men är tack vare det tjocka skalet inte särskilt känsliga för uttorkning eller förvaring i rumstemperatur. Ju tjockare skal desto bättre skydd. Men bäst och längst håller de förstås om de förvaras svalt, längst ner i kylen.
Ät mandarinerna som de är, eller använd i matlagningen tillsammans med till exempel kyckling eller fläskkött. Pressad mandarinsaft är kryddigt god, prova gärna att sätta smak på en sallad med morot och vitkål. Toppa med russin och nötter.