Meny
mushrooms-3209263_1920

Kastanjechampinjoner i veckans lådor

I flera av veckans lådor ligger en kartong champinjoner, närmare bestämt kastanjechampinjoner. De kommer från odlaren Nesco i Nederländerna. Champinjoner behöver inte ljus för att växa, så de odlas i mörka rum. På drygt två veckor utvecklas svampmycelet till skördefärdiga champinjoner.  Att odla svamp är ingen ny företeelse, redan på 1700-talet började man framgångsrikt odla champinjoner i Frankrike.

Kastanjechampinjonen kallas också brun skogschampinjon. Den har en fin nötighet och en kraftigare svampsmak än den vanligare vita varianten. I champinjonfamiljen ingår också den lite mörkare portabellan.

Det mest klassiska sättet att tillaga champinjonerna är att fräsa dem i smör eller olja, gärna med vitlök och sedan strö persilja eller någon annan ört över. Svampen passar också bra ihop med till exempel bacon, jordärtskocka, ägg, savojkål, grönkål, olika rotfrukter och förstås ost, inte minst parmesan.

Champinjoner är också goda som de är, skurna i tunna skivor och gärna vända i vinägrett. Se bara till att de är helt rena om de ska ätas råa. Ett sätt att tvätta dem är genom att låta dem ligga i kallt vatten i en bunke en stund. Då sjunker smuts och jord till botten och svampen kan fiskas upp med en hålslev.

Svampen trivs bäst i kylen. Förvara den luftigt så att den kan ”andas”, i tråget den kommer i eller i en papperspåse. I en tättslutande plastpåse bildas kondens och mögel kan få fäste.