Meny
kiwi-1565847_1920

Kiwi – ett bär med historia

I veckans låda finns gul kiwi från södra Italien. Den gula kiwin såg dagens ljus först på 1970-talet. Då experimenterades den fram ur den gröna kiwin. Den är sötare och med ett tunnare skal.

Kiwin kommer från Nya Zeeland, eller egentligen ursprungligen från Kina. I början av 1900-talet kom lärinnan Mary Isabel Fraser tillbaka till Nya Zeeland efter att ha besökt en missionsskola i Kina. Med sig hade hon frön från en exotisk frukt. Eller från ett bär, som kiwin rent botaniskt faktiskt är. Fröna planterades och frukterna som mognade kallades för kinesiska krusbär. Först på 50-talet när skördarna blivit stora kom exporten igång till Europa och USA. Då fick den sitt nuvarande namn, efter Nya Zeelands nationalfågel.

Kiwin trivs i ett varmt klimat och odlas i framför allt Kina, Italien och på Nya Zeeland. Bara en liten del är ekologiskt odlad.

Kiwi är en C-vitaminrik frukt. Dessutom innehåller den ett enzym som bryter ner protein. Därför kan man till exempel möra en seg biff genom att stryka den med saften från kiwin. Av samma anledning är grädde och kiwi inte alltid en lyckad kombo. Några skivor på gräddtårtan går bra, men om mosad kiwi blandas med grädde blir smaken snabbt obehaglig.

Kiwin trivs bäst i kylen. Att skala eller inte är en smakfråga, mycket av nyttigheter och smak sitter ju faktiskt i skalet. Skär i tunna skivor och prova med skal!