Meny

Kronärtskockor i lådorna

Denna vecka ligger det kronärt­skockor från Álora i Spanien i några av våra lådor. Varifrån kronärtskockan rent historiskt kommer är däremot inte riktigt klarlagt, men den lär ha odlats redan under antiken.

Det finns olika sorter: Stora och små klotrunda, små spetsiga, med lila eller gröna blad. Själva skockan är egentligen blomkorgen på en tistelsort som skördas strax innan tisteln går i blom.

Det är den köttiga bottnen och de lite håriga fästena på varje tjockt blad som man äter, men innan dess måste skockan kokas tills bladen nästan ­lossnar av sig själva. Dra – skär inte – bladen av skockan och ät dem varma med smör smaksatt med citron, eller kalla doppade i vinägrett. Bitar av kron­ärtskocksbottnar kan också vara goda i en sallad och passar fint med exempelvis parma­skinka, vitlök, tomat och oliver. Du hittar fler ­tillagningstips på nästa sida och ­ytterligare ett antal i receptbanken på ekoladan.se.

Kronärtskockor är känsliga för ut­­torkning och håller inte så länge. Förvara dem svalt och fuktigt. Stänk gärna lite vatten på dem och lägg dem i en plastpåse i kylen.