Kronärtskockor i lådorna
Denna vecka ligger det kronärtskockor från Álora i Spanien i några av våra lådor. Varifrån kronärtskockan rent historiskt kommer är däremot inte riktigt klarlagt, men den lär ha odlats redan under antiken.
Det finns olika sorter: Stora och små klotrunda, små spetsiga, med lila eller gröna blad. Själva skockan är egentligen blomkorgen på en tistelsort som skördas strax innan tisteln går i blom.
Det är den köttiga bottnen och de lite håriga fästena på varje tjockt blad som man äter, men innan dess måste skockan kokas tills bladen nästan lossnar av sig själva. Dra – skär inte – bladen av skockan och ät dem varma med smör smaksatt med citron, eller kalla doppade i vinägrett. Bitar av kronärtskocksbottnar kan också vara goda i en sallad och passar fint med exempelvis parmaskinka, vitlök, tomat och oliver. Du hittar fler tillagningstips på nästa sida och ytterligare ett antal i receptbanken på ekoladan.se.
Kronärtskockor är känsliga för uttorkning och håller inte så länge. Förvara dem svalt och fuktigt. Stänk gärna lite vatten på dem och lägg dem i en plastpåse i kylen.