
Ledare – av John Gerhard
Försäljningen av växtbaserade, vegetariska och veganska produkter växer snabbt och utvecklingen ser ut att hålla i sig. På Ekolådan slår vi förstås gärna ett slag för att laga maten från grunden hemma, av riktigt bra, ekologiska grönsaker och frukter. Samtidigt som vi alla parallellt vill ha tillgång – och då och då är hänvisade – till hel- och halvfabrikat. Och det är försäljningen av just den typen av produkter som växer så starkt i handeln nu. Tyvärr är få av dem ekologiska eller gjorda på svenska råvaror.
Möjligheter att odla ekologiska råvaror specifikt till sådana produkter finns det dock gott om i Sverige och en del förädlas redan idag, som olika sorters öländska ärter exempelvis.
Ekomatcentrum är en ideell förening som sedan många år tillbaka arbetar med mat- och hållbarhetsfrågor med starkt fokus på det ekologiska. De har nyligen publicerat en rapport med titeln SvEkoVego Växtbaserat – nu och i framtiden där de sökt svar på frågan varför det ligger till som det gör.
Rapporten har nu följts av uppropet Mer svenskt ekologiskt vego nu! undertecknat av nio miljö- och konsumentorganisationer som adresserat det till landsbygdsministern, Ica och Coop.
Jag hoppas detta kan bidra till att vi får många nya spännande växtbaserade livsmedel i dagligvaruhandeln framöver, gjorda på svenska råvaror som odlats utan konstgödsel och bekämpningsmedel.
Läs mer på ekomatcentrum.se.
John Gerhard, projektledare