Meny
oats-5343463_1920

Ledare – av John Gerhard

Försäljningen av växtbaserade, vegetariska och veganska produkter växer snabbt och utvecklingen ser ut att hålla i sig. På Ekolådan slår vi förstås gärna ett slag för att laga maten från grunden hemma, av riktigt bra, ­eko­logiska grön­­saker och frukter. Sam­tidigt som vi alla parallellt vill ha ­till­gång – och då och då är hänvisade – till hel- och halv­fabrikat. Och det är försäljningen av just den typen av produkter som växer så starkt i handeln nu. Tyvärr är få av dem ekologiska eller gjorda på svenska råvaror.

Möjligheter att odla ekologiska råvaror specifikt till sådana produkter finns det dock gott om i Sverige och en del förädlas redan idag, som olika sorters öländska ärter exempelvis.

Ekomatcentrum är en ideell för­ening som sedan många år tillbaka arbetar med mat- och hållbarhets­frågor med starkt fokus på det eko­logiska. De har nyligen publicerat en rapport med titeln SvEkoVego Växt­baserat – nu och i framtiden där de sökt svar på frågan varför det ligger till som det gör.

Rapporten har nu följts av upp­ropet Mer svenskt ekologiskt vego nu! undertecknat av nio miljö- och konsu­ment­organisationer som adresserat det till landsbygdsministern, Ica och Coop.

Jag hoppas detta kan bidra till att vi får många nya spännande växtbaserade livsmedel i dagligvaruhandeln framöver, gjorda på svenska råvaror som odlats utan konstgödsel och bekämpningsmedel.

Läs mer på ekomatcentrum.se.

John Gerhard, projektledare