Meny
salad-4755777_1920

Ledare – av John Gerhard

Våren har varit fuktig och kall i Sverige i år. Meteorologerna pratar om ”Grönlands-blockeringen” som på något sätt låst fast kylan över landet. Också på många andra håll i Europa har det varit väldigt kallt. I Frankrike exempelvis, hann det först bli riktigt varmt, för att sedan frysa på igen med stora skador på frukt och grönsaker som följd.

Det har med andra ord varit en tuff vår för många odlare. ­S­itua­tionen i Europa har lett till brist på vissa ­grönsaker och frukter, vilket gjort att priserna för primörer delvis skjutit i höjden. Hemma i Sverige dröjer det på många håll ­ovanligt länge innan vi ser att de första sorterna kan komma att skördas.

Våren, med övergången från ­vinterns rotfrukter, kålväxter och annat som går att lagra – till friska blad av olika slag, härliga fräscha knippen av de första späda rötterna och allt annat som denna ljuvliga ­årstid bjuder på, är alltid en spännande tid. Inte minst för Ekolådans inköpare som varje vecka sätter ihop våra lådors innehåll.

Det tydligaste tecknet på att allt inte varit som vanligt i år för deras del, är att lådorna under några veckor nu inte går att fylla fullt så mycket som vi brukar. Då vi väljer grönsaker och frukter kan mängden råvaror av varje sort variera beroende på inköpspris. Men varje lådsort har alltid samma förbestämda värde.

Kanske är detta ett tillfälle för oss alla att reflektera över hur det kan vara när förväntningar och odlingsverklighet inte överensstämmer med varann. Och försöka ge oss till tåls. Vecka 21 räknar vi i alla fall med att den första sallaten från Marcello’s farm ska kunna läggas i några av våra lådor. Det ser vi väldigt mycket fram emot.