Lite om ananas
De sydamerikanska portugiserna tyckte ananasen doftade så gott att de döpte den utifrån det brasilianska Tupifolkets ord för väldoftande, naná. Medan spanjorerna inspirerades mer av dess kottliknande utseende och gav den namnet piña – som senare på engelska blev pine apple.
Frukten som egentligen är en klase hopväxta bär har ända sedan 1500-talet exporteras från Sydamerika och främst då Brasilien. Idag odlas ananasen också i stor skala i Karibien, Thailand och mellersta Afrika. I Sverige dök de första ananasrecepten upp i kokböckerna vid mitten av 1800-talet men ända fram tills dess att den började säljas konserverad i ringar på burk, var den mycket exklusiv. Man ser den ibland pryda smidda grindstolpar från förr, som ett tecken på gästfrihet.
Ananasen är rik på vitamin C och A och innehåller även enzymet bromelin, som spjälkar sönder proteiner och gör att den bör serveras bums om den används i rätter med gelatin eller grädde.
Ananasen gör sig särskilt bra i desserter men kan också förgylla en grönsallad, gärna tillsammans med avokado, grape och lite chili.
Att ananasen är mogen känner du på doften som då är stark, söt och frisk, färgen ska vara gulbrun.
Förvaring
Förvara ananas svalt men inte så kallt som i kylskåp. Gärna på något mjukt då den är känslig för tryck.
Säsong
Ekologisk ananas skördas året runt i bland annat Costa Rica.
Passar med
Ananans passar med exempelvis avokado, grape, chili.