Meny
0525_basilika

Lite om basilika

God i lag med tomat och mozzarella förstås, men också tillsammans med rödbetor, fänkål, lagerblad och mycket annat. Basilikan är gammal som gatan – om än inte just i vårt land. När den väl nådde Sverige var det länge bara den torkade varianten som gällde. Numera pryds många svenska köksfönster­brädor av en kruka färsk basilika (känslig för kyla som den är, trivs den bäst i rums­tempe­ratur). Med sina bulliga blad är den inte bara vacker utan sprider också en härlig doft. Faktum är att basilika ingår i vissa parfymer. Den sägs även vara en av 130 hemliga växter som likören chartreuse görs på. Och har använts i hostmedicin.

Basilikan i våra lådor denna vecka är odlad av OrtoNovo på Ekerö. Vattna rejält i krukan så håller den sig fin länge. Det kan vara lite knepigt att få den att växa vidare, men försök! Knipsa av blad och stjälk precis över fästet till ett litet nytt bladpar, så växer de förhoppningsvis till sig.